Wat is de energiebalans?

De energiebalans geeft de balans aan tussen je energie-inname (alle calorieen die je op een dag binnen krijgt) en je energieverbruik (alle calorieen die je verbrand).

Wanneer heb je een energiebalans?

Je hebt een energiebalans als je aan het einde van de dag evenveel calorieen hebt binnengekregen, als je hebt verbruikt. Je valt dan niet af, maar komt ook niet aan. Het is te vergelijken met een weegschaal. Alle calorieen die je eet en drinkt komen aan de linkerkant te staan en alle calorieen die je verbruikt komen aan de rechter kant te staan.

Positieve energiebalans

Eet je meer calorieen dan je verbruikt, dan slaat je lichaam deze op als vet, met als gevolg dat je aankomt.  Dit noemen ze een positieve energiebalans. Heel positief is het niet, maargoed...

Negatieve energiebalans

Eet je minder calorieen dan je verbruikt, dan heeft je lichaam een energie tekort. Dit compenseert je lichaam door energie te pakken dat al in je lichaam opgeslagen ligt. Het gevolg? Je valt af! Dit noemen ze een negatieve energiebalans.

Een paar voorbeelden

Je eet 2000, en verbrand 2200 kcal.  Je lichaam heeft 200 kcal tekort. Dit tekort haalt je lichaam uit het vet dat in je lichaam opgeslagen ligt, wat ervoor zorgt dat je afvalt.

Je eet 2500 en verbrand 2200 kcal.  Je hebt dus 300 kcal teveel binnen gekregen. Deze calorieen slaat je lichaam vooral op als vet, met het gevolg dat je aankomt.

Hoeveel calorieen verbruik je per dag?

Gemiddeld gezien verbruiken mannen 2500 en vrouwen 2000 kcal per dag, maar dit is erg persoonlijk.  Ben je gedurende de dag heel actief?  Dan verbruik je een stuk meer.  Heb je een zittend beroep?  Dan verbruik je waarschijnlijk een stuk minder.