fbpx
brood vers gebakken
Mark Andriessen
Mark Andriessen

Hoeveel koolhydraten per dag mag je eten?

Er wordt nogal wat geschreven over koolhydraten. De een zweert erbij, de ander ziet het als een boosdoener. Een logische vraag is dan ook: hoeveel koolhydraten mag ik per dag? In dit artikel kom je erachter!

Inhoud van het artikel

Het korte antwoord

Hoeveel koolhydraten je het best per dag kunt eten is afhankelijk van jouw doel en je persoonlijke voorkeur. Zo heb je minder koolhydraten nodig wanneer je af wilt vallen dan wanneer je een marathon wilt rennen. Ook zijn er meerdere meningen over hoeveel koolhydraten per dag je nodig hebt. De gezondheidsraad adviseert tussen de 40-70% van je calorieën te halen uit koolhydraten. Bij mannen komt dit neer op 250 – 437,5 gram per dag en bij vrouwen op 200 – 350 gram per dag. Wil je afvallen? Dan kan het kiezen voor minder koolhydraten een prima optie zijn, maar uiteindelijk val je af door minder te eten dan je lichaam verbruikt. Hoe je dit doet, bepaal je zelf. Laat je niet gek maken en leg jezelf niet al te veel beperkingen in de hoeveelheid koolhydraten op. Het gaat erom dat je gezonde eetgewoontes ontwikkelt en volhoudt. Dan ben je een winnaar en blijf je levenslang slank.

(Tip: wil jij afvallen zonder te diëten? Klik dan hier).

Hoeveel koolhydraten mag je per dag?

Er zijn verschillende meningen over hoeveel koolhydraten je per dag mag hebben:

  • Het officiële advies van de gezondheidsraad
  • Koolhydraten bij een koolhydraatarm dieet
  • Koolhydraten bij een koolhydraat beperkt dieet
  • Het ontwikkelen van een gezond eetpatroon zonder jezelf te focussen op koolhydraten.
  • Koolhydraten bij een koolhydraatrijk dieet.

Het officiële advies van de gezondheidsraad

De gezondheidsraad adviseert gezonde volwassenen 40-70% van de dagelijkse calorieën te halen uit koolhydraten. Ook als je overgewicht hebt.

Tabel koolhydraten per dag gezondheidsraad

Advies gezondheidsraad over het aantal koolhydraten per dag voor gezonde volwassenen¹.

Koolhydraten bij een koolhydraatbeperkt dieet

Als je koolhydraatbeperkt wilt eten, eet je minder koolhydraten dan door de gezondheidsraad wordt aanbevolen. Vaak tussen de 50 en 150 gram. Dit heeft voor én nadelen. Een voordeel is dat je met een koolhydraatbeperkt dieet veel eiwitten binnenkrijgt. Hierdoor verlies je minder spieren tijdens het afvallen. Helaas krijg je vaak ook veel verzadigd vet en weinig vezels binnen met een koolhydraatbeperkt dieet.

Koolhydraten bij een koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet lijkt op een koolhydraatbeperkt dieet, alleen eet je bij een koolhydraatarm dieet nog minder koolhydraten. Tussen de 25 en 50 gram ongeveer. Ook bestaat er een ketogeen dieet. Hierbij eet je nog minder koolhydraten per dag. 25 gram of minder om precies te zijn. 

Het ontwikkelen van een gezond eetpatroon zonder jezelf te focussen op koolhydraten

Iets wat je steeds vaker hoort (en ik zelf ook enorm fan van ben) is het ontwikkelen van een gezond eetpatroon zonder jezelf te focussen op koolhydraten (of eiwitten of vetten). Je eet zoals je altijd al hebt gedaan, maar past de ongezonde eetgewoontes aan. Hierdoor wordt je eigen eetpatroon steeds gezonder, val je vaak blijvend af en voorkom je dat je gaat jojo-en.

Wil jij afvallen zonder te diëten? Klik dan hier!

Koolhydraten bij een koolhydraatrijk dieet

Ook een koolhydraatrijk-/vetarm dieet komt steeds vaker voor. Hierbij komen de meeste calorieën die je op een dag eet van koolhydraten. Ongeveer 70%. 

Hoeveel koolhydraten per dag mag je als vrouw?

Het officiële advies van de gezondheidsraad voor vrouwen: eet 40-70% van je dagelijkse calorieën in de vorm van koolhydraten.

Gemiddeld verbruiken vrouwen 2000 calorieën per dag. Dit betekent dat je als vrouw volgens het advies van de gezondheidsraad tussen de 200 – 350 gram koolhydraten per dag zou mogen eten, want:

1 gram koolhydraten = 4 calorieën
40% van 2000 = 800 calorieën
70% van 2000 = 1400 calorieën

800 : 4 = 200 gram koolhydraten
1400 : 4 = 350 gram koolhydraten

Kies je als vrouw voor een koolhydraatbeperkt dieet dan kom je bij 2000 calorieën op zo’n 50-150 koolhydraten per dag.

Kies je als vrouw voor een koolhydraatarm dieet dan kom je bij 2000 calorieën op zo’n 25-50 koolhydraten per dag.

Kies je als vrouw voor een koolhydraatrijk dieet dan kom je bij 2000 calorieën op 350 gram koolhydraten per dag.

Wil jij afvallen zonder dieet? Klik dan hier en ga voor een slank en fit leven!

Hoeveel koolhydraten per dag mag je als man?

Als man heb je meer energie nodig dan vrouwen.

Toch geldt voor mannen hetzelfde officiële advies van de gezondheidsraad: eet 40-70% van je dagelijkse calorieën in de vorm van koolhydraten. Omdat mannen meer calorieën verbruiken dan vrouwen mag je als man meer koolhydraten per dag: 250 – 437,5 gram om precies te zijn, want:

1 gram koolhydraten = 4 calorieën
40% van 2500 = 1000 calorieën
70% van 2500 = 1750 calorieën

1000 : 4 = 250 gram koolhydraten
1750 : 4 = 437,5 gram koolhydraten

Kies je als man voor een koolhydraatbeperkt dieet dan kom je bij 2500 calorieën op zo’n 50-150 koolhydraten per dag.

Kies je als man voor een koolhydraatarm dieet dan kom je bij 2500 calorieën op 25-50 koolhydraten per dag.

Kies je als man voor een koolhydraatrijk dieet dan kom je bij 2500 calorieën op 437,5 gram koolhydraten per dag.

Hoeveel koolhydraten moet je per dag eten om af te vallen?

Veel diëten raden aan om weinig koolhydraten te eten als je af wilt vallen. Voor sommige mensen werkt dit goed. Maar van mijn klanten hoor ik vaak dat ze het lastig vinden om dit eetpatroon op de lange termijn vol te houden. Het vergt namelijk veel aanpassingen in het koken en een broodje kaas of gezond als lunch is verleden tijd. Kun jij dat je hele leven volhouden? Je kan het proberen natuurlijk, maar iets dat bij mijn klanten veel beter werkt is het ontwikkelen van gezonde eetgewoontes.

Het ontwikkelen van gezonde eetgewoontes betekent niet dat je niks ongezonds meer mag eten. In tegendeel zelfs! Slanke mensen pakken zo nu en dan ook een stuk chocolade en drinken ook af en toe een wijntje. Dat kan jij ook. Met mate. Als je gezonde eetgewoontes ontwikkelt pak je niet meer al het lekkers, maar kies je alleen voor het allerlekkerst.

Is een stukje chocolade jouw ultieme geluksmomentje wanneer je op de bank een filmpje aan het kijken bent? Go for it. Vind je het lekker om te lunchen met vers brood? DOEN! Vind je het wijntje in de avond lekker maar kun je ook best zonder? Wissel dat eens in voor iets anders, zoals een glaasje spa rood met ranja. Zo bespaar je zonder dat je het doorhebt al snel honderden calorieën. Je legt niet de focus op wat je niet mag, maar juist op wat je wel mag. Jij hebt de controle. Jij kiest voor je langetermijndoel: een leven lang slank.

Wil jij afvallen maar ben jij dat diëten helemaal zat?

Dan heb ik iets voor je! In mijn “Blijvend Afvallen” informatiegids vertel ik de 12 meest voorkomende redenen waarom een afslank poging mislukt én geef ik aan hoe je ervoor kunt zorgen dat het deze keer wél lukt om af te vallen.

Zonder. Te. Diëten.

En het mooiste van alles? Hij is gratis.

Share on whatsapp
Delen
Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on email
Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Afvallen zonder dieet?

Download de checklist ‘Blijvend Afvallen’ en raak deze week nog de eerste kilo’s kwijt!