fbpx

Zichtbare en onzichtbare vetten

Je kunt vetten in je eten op verschillende manieren onderverdelen. Een van deze manieren is door ze in te delen in zichtbare en onzichtbare vetten.

In dit artikel:

Wat is het verschil tussen zichtbare en onzichtbare vetten?

Zichtbare vetten zijn de vetten die je letterlijk kunt zien wanneer je naar het product kijkt. Denk maar aan olijfolie: met 1 blik op de fles zie je dat hier veel vetten in zitten. Onzichtbare vetten zijn vetten die je niet direct ziet wanneer je naar het product kijkt. De vetten zitten in het product verwerkt. Een goed voorbeeld hiervan is een boterkoek.

Zichtbare en onzichtbare vetten boterkoek voorbeeld

Een stuk boterkoek (loopt het water jou ook in de mond als je dit ziet?) 😍

Je ziet niet gelijk dat er veel vet in de boterkoek zit als je ernaar kijkt. Toch zit er zo’n 10 gram vet in een boterkoek van 38 gram. Dat betekent dat 1/4e van de boterkoek bestaat uit vet (Wow!). Wanneer je weet dat 1 gram vet gelijk staat aan 9 calorieën, heb je al snel door dat in producten met onzichtbare vetten vaak erg veel calorieën zitten.

Onzichtbare vetten worden steeds zichtbaarder

Het komt steeds vaker voor dat voedingsfabrikanten ‘onzichtbare’ vetten in hun producten stoppen om ze lekkerder te maken. Hierdoor kun je iedere dag (veel) meer calorieën binnenkrijgen dan je denkt. Het kan er zelfs voor zorgen dat je een positieve energiebalans krijgt, wat betekent dat je aankomt.

Is deze trend slecht?

Ja, misschien een beetje. Het vraagt van jou als persoon namelijk dat je bewuster moet gaan nadenken over wat je eet. Ik raad dan ook aan om zo nu en dan eens op het etiket te kijken van de producten die je koopt.

Producten met zichtbare vetten

Enkele producten met zichtbare vetten zijn: olie, boter, frituurvet én mayonaise.

Producten met onzichtbare vetten

Enkele producten met zichtbare vetten zijn: noten, chocolade, chips, taart, worst, kaas, sommige voorverpakte soepen én kant en klaar maaltijden.

Natuurlijk zijn er nog veel meer producten met zichtbare en onzichtbare vetten.

Share on whatsapp
Delen
Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on email
Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Afvallen zonder dieet?

Download de checklist ‘Blijvend Afvallen’ en raak deze week nog de eerste kilo’s kwijt!