fbpx

Vetpercentage

Je vetpercentage geeft aan hoeveel procent van je lichaam bestaat uit vet. Iemand van 100 kilo met 20 kilo vet heeft een vetpercentage van 20 procent.

Inhoud van het artikel

Vet in je lichaam wordt uitgedrukt in vetpercentage

Hoeveel vet je in totaal hebt zegt niet zoveel over je gezondheid. De een weegt namelijk meer dan de ander. Iemand die 50 kilo weegt en 20 kilo vet heeft, loopt over het algemeen meer risico op hart- en vaatziekten dan iemand die 100 kilo weegt met 20 kilo vet. Daarom drukken ze vet in je lichaam vaak uit in je vetpercentage.

Vetpercentage meten

Je kunt je vetpercentage op verschillende manieren meten. De betrouwbaarste metingen zijn duur en alles behalve praktisch. Hieronder vallen bijvoorbeeld een DEXA-scan en een hydrostatische weging. Een DEXA-scan is een soort röntgenapparaat en bij een hydrostatische weging wordt je in een bak met water gehesen. Iets minder betrouwbare, maar makkelijke en praktisch uitvoerbare metingen zijn:

  • Een speciale weegschaal die je lichaamssamenstelling opmeet (een bio-elektrische impedantie analyse)
  • Een huidplooimeting

 

Met een bio-elektrische impedantie analyse meet je je lichaamssamenstelling in een paar minuten op. Hierbij zie je ook gelijk hoeveel vet je hebt. De meeste sportscholen hebben zo’n speciale weegschaal wel in huis.

 

Een huidplooimeting wordt gedaan met een huidplooimeter. Deze zijn voor een paar euro op internet te koop. Heel betrouwbaar zijn deze goedkope meters niet. Je kunt beter een betrouwbare huidplooi meting laten doen bij een specialist zoals een diëtist. Zij meten dan hoeveel vet er op verschillende plekken op je lichaam zit. Vervolgens kunnen zij met een formule je totale vetpercentage uitrekenen.

Wat is een gezond vetpercentage?

Vet wordt vaak gezien als iets slechts. En hoewel te veel vet dat ook is, heeft vet ook een belangrijke functies in je lichaam. Het houdt je warm, het beschermt je organen tegen stoten van buitenaf, het geeft je lichaam energie en het helpt bij het aanmaken van verschillende hormonen. Met andere woorden: je hebt vet nodig. Het is afhankelijk van je leeftijd en je geslacht hoeveel vet gezond is. Vrouwen hebben over het algemeen meer vet nodig dan mannen en oudere mensen hebben ook iets meer vet dan jongere. In onderstaande tabel kun je zien wat een gezond vetpercentage is voor mannen en vrouwen.

Tabel gezond vetpercentage mannen en vrouwen

Vetpercentage verlagen

Het is verstandig om je vetpercentage te verlagen als je te veel vet hebt. In theorie is dit heel simpel. Dit doe je door af te vallen. Oftewel: door minder calorieën binnen te krijgen, dan je verbruikt. Dit noemen ze ook wel een negatieve energiebalans

Negatieve energiebalans

In de praktijk is dit best lastig. Veel pogingen om af te vallen mislukken. Daarom heb ik een informatiegids geschreven die de 12 meest voorkomende fouten bij een afslank pogingen uitlegt én aangeeft hoe je deze kunt voorkomen. Je kunt de informatiegids hier gratis downloaden.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het dan met je vrienden!
Share on facebook
Delen
Share on whatsapp
Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Afvallen zonder dieet?

Download de checklist ‘Blijvend Afvallen’ en raak deze week nog de eerste kilo’s kwijt!