fbpx

Verzadigd vet

Er zijn twee soorten vet: verzadigd vet en onverzadigd vet. Vroeger werd altijd gedacht dat het verzadigde vet het “slechte” vet was en dat het onverzadigde vet het “goede” vet was. Maar de laatste jaren vindt er in de onderzoekswereld een verschuiving plaats. Verzadigde vetten zouden zo slecht nog niet zijn. In dit artikel lees je er alles over!

Inhoud van het artikel

Wat is verzadigd vet?

Alle vetten in ons eten en drinken bestaan uit een combinatie van verzadigde en onverzadigde vetten. Wanneer vet grotendeels uit verzadigde vetzuren bestaat noemen we het verzadigd vet. Verzadigde vetten komen vooral voor in dierlijke producten zoals vet vlees, roomboter, volle melk, volle yoghurt, volle kwark, en kaas. Daarnaast zit het vaak in koek, gebak en andere “ongezonde” producten. Op kamertemperatuur zijn verzadigde vetten hard (denk maar aan roomboter). Onverzadigde vetten zijn op kamertemperatuur vloeibaar (denk maar aan olijfolie).

Voorbeeld van verzadigd vet: roomboter

Roomboter heeft veel verzadigde vetten en is hard op kamertemperatuur.

Is verzadigd vet gezond?

Tot een paar jaar geleden was iedereen in de onderzoekswereld -mede door een meta-analyse uit 2015 (meta-analyse = een onderzoek die de resultaten van meerdere onderzoeken bij elkaar brengt)- ervan overtuigd dat verzadigd vet de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Het onderzoek toont aan dat mensen die de verzadigde vetten in hun eten inwisselen voor onverzadigde vetten, 17% minder kans hebben op hart- en vaatziekten. Op basis van dit onderzoek heeft de gezondheidsraad het advies gegeven om niet meer dan 10% van alle calorieën die je op een dag nodig hebt uit verzadigde vetten te halen.

Maar de laatste paar jaar heeft er in de onderzoekswereld een verschuiving plaatsgevonden. Steeds meer studies tonen aan dat het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten geen invloed heeft op het risico op hart- en vaatziekten. De onderzoekers van deze meta-analyse (uit 2017) geven aan dat de resultaten uit de meta-analyse van 2015 een paar onderzoeken van lagere kwaliteit heeft meegenomen. Daarom raden ze aan om het advies, die onder andere door de gezondheidsraad gegeven is, aan te passen.

Allemaal leuk en aardig, maar zijn verzadigde vetten nou wel of niet gezond?

Steeds meer studies laten zien dat verzadigde vetten het risico op hart- en vaatziekten niet verhoogt. Het zou dus toch niet zo ongezond zijn als we denken. Maar helemaal zeker weten we het nog niet. Er zijn namelijk meerdere onderzoekers die kritiek hebben op de meta-analyse uit 2017. Het zal dus nog wel een aantal jaar duren voordat er een definitief antwoord gegeven wordt.

Tot die tijd raad ik aan om het advies van de gezondheidsraad te volgen en niet meer dan 10% van de calorieën die je op een dag nodig hebt uit verzadigde vetten te halen. De gezondheidsraad houdt de wetenschappelijke onderzoeken altijd goed in de gaten en passen hun adviezen aan wanneer dit nodig blijkt.

Hoeveel verzadigd vet mag je per dag?

Zoals ik net al aangaf adviseert de gezondheidsraad om niet meer dan 10% van alle calorieën die je op een dag nodig hebt uit verzadigde vetten te halen. Dit betekent dat je maximaal 22 gram verzadigde vetten binnen mag krijgen als je 2000 calorieën per dag nodig hebt (want 1 gram vet = 9 calorieën, dus 200 / 9 = 22 gram). Heb je 2500 calorieën per dag nodig, dan mag je 28 gram binnen krijgen. 

Natuurlijk hoef je dit niet iedere dag bij te houden. Kijk vooral bewust naar wat jij allemaal eet en maak met kleine aanpassingen gezonde keuzes.

Zo herken je producten met een hoog verzadigd vetgehalte

Je kunt producten met een hoog verzadigd vetgehalte op meerdere manieren herkennen:

  1. Door het etiket van het product te lezen. Hier staat altijd op hoeveel verzadigde vetten er in zit.
  2. Door te kijken naar het product. Verzadigde vetten hebben bijna altijd een harde structuur wanneer het op kamertemperatuur is. Producten met veel onverzadigde vetten zijn vloeibaar bij kamertemperatuur. Maar let op: in sommige producten zit het verzadigd vet “verstopt”. Wil je zeker weten of het product veel verzadigd of onverzadigd vet heeft? Lees dan altijd het etiket.

Praktische takeaways

  • Blijf het advies van de gezondheidsraad opvolgen en zorg dat de hoeveelheid verzadigd vet niet te hoog is (maximaal 10% van alle calorieën die je op een dag nodig hebt).
  • Vervang producten met veel verzadigd vet door producten met veel onverzadigd vet. Denk hierbij aan: het bakken in olijfolie in plaats van kokosolie, het eten van vette vis in plaats van vet vlees, het eten van ongezouten noten in plaats van een koek of snack of het gebruiken van zachte halvarine of margarine in plaats van roomboter.
Vond je dit een leuk artikel? Deel het dan met je vrienden!
Share on facebook
Delen
Share on whatsapp
Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Afvallen zonder dieet?

Download de checklist ‘Blijvend Afvallen’ en raak deze week nog de eerste kilo’s kwijt!