fbpx

NOAEL (No observed adverse effect level)

NOAEL staat voor no observed adverse effect level en geeft de grootste hoeveelheid van een voedingsstof aan waarbij geen schadelijke effecten optreden. Krijg je meer dan de NOAEL-grens van een voedingsstof binnen dan kunnen er schadelijke effecten optreden op je gezondheid. Dit noemen ze de LOAEL-grens. Zowel de NOAEL als de LOAEL-grens worden door onderzoekers vastgesteld op basis van veelvuldig onderzoek naar de desbetreffende voedingsstof.

De aanvaardbare bovengrens wordt bepaald aan de hand van de NOAEL of LOAEL

Om te voorkomen dat je in de buurt van de NOAEL-grens komt (en dus te veel van een voedingsstof binnenkrijgt) stelt de Gezondheidsraad een aanvaardbare bovengrens van inname vast voor iedere voedingsstof. Zoals je op het plaatje hieronder kunt zien, wordt dit gedaan door een onzekerheidsfactor toe te voegen. Dit maakt de kans op ongewenste gezondheidseffecten klein.

In het plaatje zie je ook hoe de NOAEL zich weerhoudt tot de gemiddelde behoefte (GB), aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH), adequate inname (AI), aanvaardbare bovengrens van inname en LOAEL.

NOAEL - no observed adverse effect level

Bron: Gezondheidsraad (2003) publicatie nr 2003/04

Met een normaal voedingspatroon zul je de NOAEL-grens niet bereiken. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je te veel van een voedingsstof binnenkrijgt. Wanneer je vitaminepillen slikt of veel voedingsmiddelen eet waar extra vitamines aan zijn toegevoegd ligt dit risico wel hoger. Slik dan ook geen vitaminepillen met een hogere dosering dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH), tenzij een medisch specialist dit aanraadt.

Share on whatsapp
Delen
Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on email
Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Afvallen zonder dieet?

Download de checklist ‘Blijvend Afvallen’ en raak deze week nog de eerste kilo’s kwijt!