fbpx

Gemiddelde behoefte (GB)

De gemiddelde behoefte (GB) is een voedingsnorm die aangeeft hoeveel van een voedingsstof nodig is om de taken van de voedingsstof bij 50% van de mensen uit een bevolkingsgroep goed te vervullen. Als iedereen uit een bevolkingsgroep de gemiddelde behoefte van een voedingsstof in zou nemen, krijgt 50% van de mensen genoeg van de voedingsstof binnen en 50% niet.
Voorbeeld
Vitamine A heeft in het lichaam de taak om huid, slijmvlies, steroïdehormonen én rodopsine (nodig om in het donker te kunnen zien) te maken. De gemiddelde behoefte voor vitamine A bij volwassen mannen is ongeveer 500 microgram. Dit betekent dat 50% van de volwassen mannen genoeg vitamine A binnenkrijgt bij een inname van 500 microgram om deze taken in het lichaam te vervullen. De overige 50% krijgt te weinig binnen en kan de taken niet allemaal goed vervullen. Zij hebben dus een tekort. Dit kan op de lange termijn tot negatieve gezondheidseffecten leiden.
Gemiddelde behoefte voedingsstof

Bron: Gezondheidsraad (2003) publicatie nr 2003/04

De meeste mensen krijgen maar weinig met de gemiddelde behoefte te maken. En dat is prima. Je hoeft als “gewone burger” niet van iedere voedingsstof te weten wat de GB is. Toch is het geen onbelangrijk begrip. Hiermee kan namelijk de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van een voedingsstof worden bepaald. En daar krijgen de meeste mensen wél dagelijks mee te maken. Dit wordt gedaan met de formule:
ADH = gemiddelde behoefte + (2 x de standaardafwijking)
Share on whatsapp
Delen
Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on email
Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Afvallen zonder dieet?

Download de checklist ‘Blijvend Afvallen’ en raak deze week nog de eerste kilo’s kwijt!