fbpx
Calorieën label
Mark Andriessen
Mark Andriessen

Calorieën

Calorieen zijn een vorm van energie. Energie die je lichaam nodig heeft om alle processen in je lichaam goed te kunnen vervullen. Zie het maar als de brandstof voor je lichaam, net als benzine of diesel de brandstof is voor je auto. Één calorie (cal) is de hoeveelheid energie die nodig is om één gram water één graden te verwarmen. Dit is erg weinig. Zo weinig zelfs dat vaak gesproken wordt over kilocalorieën (kcal) in plaats van calorieën. In de wetenschappelijke wereld is de term ‘calorie’ enige tijd geleden vervangen door de term ‘joule’. In het dagelijks leven gebruiken we vaak nog gewoon de term calorieën.

Inhoud van het artikel

Wat is het verschil tussen calorieën en kilocalorieën?

Het verschil tussen calorieën en kilocalorieën is de hoeveelheid. 1 kilocalorie is 1000 calorieën, net als dat 1 kilometer 1000 meter is. In het dagelijks leven worden deze termen nogal eens door elkaar gebruikt. Dit komt doordat ‘kilocalorieën’ moeilijker uit te spreken is. Wanneer men calorieën zegt, bedoelen ze meestal kilocalorieën. Op de voedingslabels wordt de hoeveelheid energie ook aangegeven in kilocalorieën (kcal)

kilocalorieën voedingslabel

Waar zitten calorieën in?

In bijna al het eten en drinken dat je binnenkrijgt zitten calorieën. En dat is maar goed ook, je hebt ze hard nodig! Hoeveel er in je eten/drinken zit hangt af van de hoeveelheid koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol (macronutriënten).

  • 1 gram koolhydraten geeft je lichaam 4 kcal;
  • 1 gram eiwitten geeft je lichaam 4 kcal;
  • 1 gram vet geeft je lichaam 9 kcal;
  • 1 gram alcohol geeft je lichaam 7 kcal.

Tel je de hoeveelheid koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol dat er in een voedingsmiddel zit bij elkaar op, dan weet je hoeveel kilocalorieën (kcal) er in het voedingsmiddel zit. Op de verpakking van het voedingsmiddel wordt dit meestal aangegeven per portie en per 100 gram.

Voorbeeld

Wanneer we naar het voedingslabel van het pak halfvolle melk hieronder kijken, zien we dat er in 100 ml melk 46 kcal zitten.

Voedingslabel magere melk

Deze komen uit de totale hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten die er in 100 ml melk zit. Even een kort rekensommetje.

In 100 gram melk zit:

1,5 gram vet                         =         13,5 kcal (1,5 x 9 kcal)

4,7 gram koolhydraten         =           18,8 kcal (4,7 x 4 kcal)

3,4 gram eiwitten                  =         13,6 kcal (3,4 x 4 kcal)

Tel je dit bij elkaar op dan kom je uit op:
13,5 + 18,8 + 13,6 = 45,9 kcal. Afgerond 46 kcal.

Hoe verbruikt je lichaam calorieën?

Je lichaam verbruikt op 3 manieren energie. In deze video leg ik in 3 minuten uit welke manieren dit zijn.

Hoeveel calorieën heb je per dag nodig?

Hoeveel calorieën je per dag nodig hebt is erg persoonlijk. Gemiddeld gezien hebben volwassen vrouwen 2000 en mannen 2500 calorieën per dag nodig om op gewicht te blijven. Dit noemen ze je energiebalans. Er zijn verschillende websites waar je kunt uitrekenen hoeveel calorieën jij ongeveer per dag nodig hebt.

Share on whatsapp
Delen
Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on email
Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Afvallen zonder dieet?

Download de checklist ‘Blijvend Afvallen’ en raak deze week nog de eerste kilo’s kwijt!