fbpx

Adequate inname (AI)

De adequate inname (AI) is een voedingsnorm die wordt gebruikt wanneer er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een voedingstof berekend kan worden omdat de gemiddelde behoefte niet vastgesteld kan worden. Het geeft de laagste hoeveelheid van een voedingsstof aan die voor bijna iedereen in een bevolkingsgroep voldoende is om tekorten in de voedingsstof te voorkomen¹. Je kunt er dus vanuit gaan dat je genoeg (maar niet te veel) van een voedingsmiddel binnenkrijgt als je inname hetzelfde is als de adequate inname. In Nederland wordt deze voedingsnorm vastgesteld door de Gezondheidsraad.
Adequate inname

Bron: Gezondheidsraad (2003) publicatie nr 2003/04

Omdat de adequate inname een schatting is op basis van beschikbare resultaten uit onderzoeken naar het voedingsmiddel komt hij altijd hoger te liggen dan de echte ondergrens die nodig is om gezond te blijven. Er zit namelijk een veiligheidsmarge ingebouwd. Zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien ligt de AI vaak hoger dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Moet ik perse de adequate inname binnenkrijgen?

Het is (in tegenstelling tot wat sommige mensen denken) niet nodig om iedere dag bij te houden of je van iedere voedingsstof de AI binnenkrijgt. Naast het feit dat minder eten dan de adequate niet gelijk tot tekorten leidt aangezien niet iedereen evenveel van iedere voedingsstof nodig heeft, kun je er ook vanuit gaan dat je overal voldoende van binnenkrijgt als je gevarieerd en veelal onbewerkte voedingsmiddelen eet.

Share on whatsapp
Delen
Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on email
Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Afvallen zonder dieet?

Download de checklist ‘Blijvend Afvallen’ en raak deze week nog de eerste kilo’s kwijt!