fbpx
Omvang buik opmeten
Mark Andriessen
Mark Andriessen

Kun je plaatselijk buikvet kwijtraken?

Buikvet. Je wilt ervan af. En het liefst zo snel mogelijk. Als het even kon had je het zo van je buik gepakt en in de prullenbak gegooid, toch? Naast het feit dat te veel buikvet gezondheidsrisico’s met zich meebrengt is de kans groot dat je het gewoon mooi vindt om een strakke(re) buik te hebben. “Kan ik plaatselijk buikvet kwijtraken?” is een vraag die bij je op kan komen als je buikvet kwijt wilt raken. Het zou namelijk best handig zijn: even de focus op de buik deze maand. Maar kan het ook?

Voordat ik hierop inga is het goed om jezelf te beseffen dat de vraag: “kan ik plaatselijk buikvet kwijtraken?” niet helemaal klopt. Buikvet is namelijk al plaatselijk. Meestal bedoelen we met deze vraag of we alleen het vet op de buik kwijt kunnen raken. En laat ik het maar gelijk vertellen: Nee. Je kunt (helaas) niet plaatselijk buikvet kwijtraken. Jammer? Ja, misschien een beetje. Toch betekent het niet dat je er niks aan kunt doen. Sterker nog, je kunt er heel veel aan doen! 

Inhoud van het artikel

Vet kwijtraken, hoe werkt het?

Wanneer je vet kwijt wilt raken moet je minder calorieën eten/drinken dan je lichaam op een dag verbruikt. Dit noemen ze een negatieve energiebalans.

Heb je op een dag 200 calorieën minder binnengekregen dan je hebt verbruikt? Dan haalt je lichaam de 200 calorieën die hij tekort komt uit het vet dat ergens in je lichaam opgeslagen ligt. Het gevolg? Je raakt vet kwijt (yes!).

Maar waar haalt hij het vet dan vandaan?

Simpel gezegd: overal. Je lichaam haalt het vet op alle plekken in je lichaam weg. Je kunt (helaas) niet tegen je lichaam zeggen “ik wil mijn buikvet kwijtraken, haal je het daar eerst even weg?”.

Vergelijk het maar met een bad met water. Wanneer je de stop uit het bad trekt loopt hij geleidelijk leeg. De linkerkant van het bad zal niet sneller leeglopen dan de rechterkant. Zo is het ook met je lichaam.

Buikvet kwijtraken metafoor badkuip

Sommige mensen kunnen makkelijker buikvet kwijtraken dan anderen, hoe kan dat?

Het is genetisch bepaald waar je lichaam het vet vandaan haalt. Misschien zie jij het vet het eerst verdwijnen bij je heupen terwijl de ander het eerst zijn buikvet kwijtraakt. Daar kun je niks aan veranderen.

Helpen buikspieroefeningen als je buikvet kwijt wilt raken?

In principe niet.

Zoals je op de afbeelding kunt zien zit er zowel voor als achter je spieren vet. Door buikspieroefeningen te doen train je alleen de spier. Deze wordt sterker en zal met de juiste voeding ook wat groter worden. Veelvuldig onderzoek wijst uit dat het trainen van je buikspieren geen invloed heeft op het vet dat eromheen zit (1) (2) (3) (4) (5). Dat het vet daar toevallig zit betekent dus niet dat het vet daar ook eerder weggaat als je de spier op die plek traint. Wil je de spieren meer zien of een strakkere buik hebben? Dan moet je het buikvet kwijtraken dat ervoor zit. 

Buikvet kwijtraken door buikspieren

Maar… helpen buikspieroefeningen dan helemaal niet?

Jawel, ze helpen wel. Een beetje.

Met buikspieroefeningen verbrandt je calorieën. Dit kan helpen om meer calorieën te verbanden dan je binnenkrijgt, wat er weer voor zorgt dat je ergens in je lichaam vet verbrandt. Maar verwacht er niet te veel van. Je verbrandt niet veel calorieën met buikspieroefeningen.

Overigens is het doen van buikspieroefeningen niet iets dat ik afraad! Zeker wanneer je je buikspieren sterker wilt maken is het doen van buikspieroefeningen een goede oplossing (6).

Dus: hoe kun je buikvet kwijtraken?

Je kunt buikvet alleen kwijtraken door een langere tijd minder calorieën binnen te krijgen dan je verbruikt. Waar je lichaam het vet allemaal vandaan haalt is genetisch bepaald. Heb jij de “pech” dat je minder snel buikvet kwijtraakt? Dan is het een kwestie van volhouden! Vroeg of laat gaat het er echt af! 

Beste manier om buikvet te verliezen

Er is (ondanks dat sommige dat wel beweren) geen quick fix om buikvet te verliezen. Wil je buikvet kwijtraken? Dan zit er niks anders op dan minder calorieën binnen te krijgen dan je verbruikt. Welke stappen je het beste kunt zetten om dit te bereiken is voor iedereen anders. De eerste stap die iedereen in ieder geval kan zetten is kritisch kijken naar hoeveel je op een dag eet (dit kan met een eetdagboek) en hoeveel je beweegt. Bedenk vervolgens waar jij gezondere keuzes kunt maken. Is dat ’s avonds wat vaker de chips laten staan, wat meer bewegen gedurende de dag of misschien wel wat meer gaan sporten? Kijk wat bij jou past en ga hiermee aan de slag. Wil je hier hulp bij? download dan mijn informatiegids “Blijvend Afvallen” gratis

Laat van je horen!

Ik ben heel benieuwd wat jij allemaal doet (of van plan bent om te gaan doen) om minder calorieën binnen te krijgen dan je verbruikt. Laat dit hieronder weten! Ik vind het leuk om van je te horen én je helpt andere mensen enorm door jouw ideeën/acties te delen.

Share on whatsapp
Delen
Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on email
Delen

2 reacties

  1. Bedankt voor de tips! Ik vroeg me altijd al af waar het aan ligt en of buikspier oefeningen hielpen. Hier ga ik zeker mee aan de slag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Afvallen zonder dieet?

Download de checklist ‘Blijvend Afvallen’ en raak deze week nog de eerste kilo’s kwijt!